• Publiek
  • NVAV Beleidsnota Veiligheid.

Electrodag

De NVAV verenigingsdag op  29 april 2017 was een zeer geslaagde dag die geheel was gewijd aan theorie en praktische tips & tricks bij het ontwerp en de installatie van het 12 Volt boordnet.

De Elektrodag bestond uit twee delen. Het eerste deel tot de lunch werd gepresenteerd door Ron Norp ("I love the smell of harskernsoldeer in the morning...."). Aan bod kwamen o.a. contactors, waarom er een diode nodig is bij zelfindukties, stroommeting, draaddikte tabellen uit het FAA Handbook AC43-13, circuit breakers, fuses,  spanningsverliezen, isolatie soort, aardingsproblemen en hoe je die kunt voorkomen, met wat eenvoudige rekenvoorbeelden erbij.  Het bleek dat je bij lange draden een andere berekening hanteert dan bij korte draden.  Na een goed verzorgde lunch werd deel 2 gepresenteerd door Rob Turk. Hij liet zien hoe je je bekabeling betrouwbaar en toegankelijk aanlegt, met service loops en nette kabelbomen, afgewerkt met de juiste terminals. Ook legde hij uit hoe je een onderhoudsvriendelijk instrument panel ontwerpt om zonder "Houdini vaardigheden" nog eens wat aan je paneel te kunnen knutselen. De juiste strip- en krimptangen werden gedemonstreerd, aangedragen door Rob zelf, Guillaume Klaaijsen en door Hans Holsink die zijn spullen graag uit China  ("van tante Alie") betrekt en daarin deskundigheid heeft verworven! De dag werd afgesloten met een meet- en demo sessie. Als professioneel voorbeeld werd o.a. een stuk bedrading getoond afkomstig uit een Airbus.
Toehoorders waren tevoren uitgenodigd om hun circuit breakers mee te nemen. Men kwam met plastic zakken vol!Deze werden allen vlot getest door Ron met zijn home-made circuit breaker testapparaat. Een aantal circuit breakers bleek buiten de specs te liggen en die verdwenen subiet in de prullenbak!
We kijken terug op een geslaagde dag waarop ook een aantal toehoorders van buiten de NVAV hun belangstelling toonden.

De slide shows van deze dag staan gepubliceerd onder Technische zaken/Technische onderwerpen.

Afdrukken E-mail