16-06-2014 

Droevig nieuws.

Beste leden van de NVAV,

Na een uitermate geslaagde NVAV-bijeenkomst op het vliegveld van Marville in Noord Frankrijk
is maandag 16 juni 2014 rond het middaguur, bij het vertrek met de PH-LUC
onze voorzitter Ko Stuik samen met zijn vrouw Eveline Avis kort na de start gecrasht.
Ko en Eveline zijn daarbij beiden om het leven gekomen.
We zullen Ko en Eveline missen.

Bestuur NVAV

27-10-2013

Yesterday, the NVAV (Dutch Society of Amateur Aircraft Builders) visited Lambach Aircraft
to attend lectures, have a look at the Aircraft Hall and the Aerodynamic Lab,
and to generally acquire a better insight of Lambach Aircraft.
The S-Vision was officially registered as a project with NVAV.
It was a highly successful day with a lot of interesting discussions, thoughts and occurrences.
Sadly, no pictures are available yet, but "Foto Zier & Van de Steenoven" provided us
with a nice picture of one of our excursions to NVAV happenings. (NvdZ, Facebook)

22-07-2013

De EURO FlyIn van onze zuster RSA mag een succes heten. De voorspelde “orrages” kwamen niet, stralend weer tot heet. Een aantal Nederlanders aanwezig waar onder voorzitter TZ Wim Benschop (helaas niet onze voorzitter, de voorzitters van Zwitserland, Duitsland en Engeland presenteerden zich zaterdagavond op het podium) Zeker aanwezig: Toon en Thea Jacobs met de nu elektrische CriCri, in het demogebied vooraan langs de flightline met ernaast een RC model van het toestel. ‘S avonds ontvingen zij de medaille voor het mooiste buitenlandse vliegtuig. Toon hing de medaille op het podium met liefde om de hals van Thea. Gefeliciteerd. Verder leuke producten gezien, een uitgebreid verhaal is geschreven voor Profiel. Groot verschil met de Texel Fly in: veel stands van producenten, de Franse Luchtmacht die een show geeft met 3 TB30's een mooie show met Icarus ULV's uit zuid Duitsland, etc

21-07-2013

De groots aangekondigde EURO FlyIn van onze zuster RSA..... uiteindelijk zijn er zo'n 450 toestellen geweest, met een beetje mooi weer en wat buitenlandse aandacht mag "onze"FlyIn op Texel snel grote worden(maar wenzenljk anders)

04-07-2013

Van onze activiteiten commissie hebben we mooi het bericht gehad van de fly in van onze zelfbouwzuster de RSA France. Ik had nogal “ruzie” met de bijgeleverde link maar dit gaat wel en je komt direct op de RSA FlyIn site:
http://euroflyin.rsafrance.com/index.php hoewel daar ook MySQL fouten zijn.

Ik heb overigens geen Engelse tekst ontdekt. Sterkte.

14-06-2013

Aangezien de USA toch het meest invloedrijke land blijft voor onze kleine luchtvaart (hoewel, voor ons, Tjechië, Polen, Italië…) en zeker zolang de Lycosaurussen nog de meerderheid vormen van de grote PK leveranciers is het volgende goed nieuws: De FAA gaat een onderzoeksprogramma uitvoeren om de 100LL vervanging door loodvrije benzine mogelijk te maken. Er is voor 2014 een budget van $ 5.6 miljoen voor vrijgemaakt. De LAA schrijft dat de uitkomst van het Amerikaanse onderzoek grote invloed op de kleine luchtvaart in de UK zal hebben, en dus bij ons ook!

14-06-2013

Van's levert eerste kant en klare RV! Na veertig jaar van leveren kit vliegtuigen heeft Van’s hun eerste ready-to-fly vliegtuig op 31 mei geleverd. George Longino, uit Dallas Texas, van het vliegtuig, een Signature Series RV-12 S-LSA, van oprichter Dick VanGrunsven op hun Aurora, Oregon in ontvangst genomen Later op de dag kreeg George een RV Transition Training van instructeur Mike Seager. Er zijn nu totaal twaalf Signature Series vliegtuigen in aanbouw, ze zijn allemaal verkocht en worden naar verwachting voor het einde van het jaar geleverd. www.vansaircraft.com
Nu maar hopen dat er met Van’s niet het zelfde gebeurd als met Lancair…

13-06-2013

Vandaag het bericht gekregen van dat de template van homebriefing.nl voor het file van vluchtplannen aangepast is. Het lijk beter omdat direct op de invoer gecontroleerd word waardoor foutjes bij het indienen voorkomen worden. Aardig is dat er en naar het actuele Nederlandse AIP verwezen wordt maar ook naar het EASA document dat daar aan ten grondslag ligt:

Als je dat leest, weet je alles over vliegplannen. Succes ;-)

12-06-2013

Voor onze Falco vliegers, vandaag binnengekomen, de schriftelijke uitnodiging om naar de bij velen wel bekende Fly-In van Schaffen-Diest, EBDT, te komen. Naast klassieker en zelfbouw is het dit jaar ook de 30e bijeenkomst van vliegtuigen ontworpen door ingenieur Stello FRATI, zoals uiteraard de Falco, maar ook de Rondone, de Nibbo, de Picchino en de SF260. Dit in het weekeinde van 16 tm 18 augustus. Informeer u goed voor u er heen vliegt, uit ervaring weet ik dat het veld met z’n hellingen en lantaarnpalen en niet te vergeten 400+ vliegtuigen een uitdaging is. Info en inschrijven: http://flyin2.dac.be/ en klik vooral op “Pilots” !

11-06-2013

Via Facebook komen ook zeer nuttige tips binnen voor ons aller veiligheid EN tegen infringements: De Luchtmachtdagen:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2013-14941.html?zoekcriteria=%3Fzkt%3DUitgebreid%26pst%3DTractatenblad%257CStaatsblad%257CStaatscourant%257CGemeenteblad%257CProvincieblad%257CWaterschapsblad%257CParlementaireDocumenten%26dpr%3DAlle%26spd%3D20130610%26epd%3D20130610%26sdt%3DDatumPublicatie%26owp%3DVerkeer%2B%257c%2BLuchtvaart%26ap%3D%26pnr%3D1%26rpp%3D10&resultIndex=4&sorttype=1&sortorder=4

11-06-2013

Vliegvrienden, voor degenen die na zondag pas hun vliegtuig uit Marville hebben kunnen halen liggen de volgende uitdagingen voor hen en ons: Het weekend na de Franse Fly-In in Vannes waart een aantal NVAV-ers naar toe gaan is er een meeting op North Weald. Info op:
http://www.air-britain.com/flyin-about.html
Nigel Kemp van "The Squadron" op North Weald vertelde dat het thema dit jaar een "Vintage & Classic Fly In" is maar dat er tegelijkertijd een RV-Fly In zal plaatsvinden. Als je op de foto’s van voorgaande jaren kijkt zie je dat er steeds wel Nederlandse vliegtuigen aanwezig waren.

10-06-2013

Een aantal actuele zaken rond Marville op onze NVAV Facebook pagina:
https://www.facebook.com/pages/NVAV/393924563988855?fref=ts

07-06-2013

De Fly-in Marville gaat goed uitzien!
Ik probeer deze "nieuwsblog" ook te gebruiken om actuele initiatieven van leden te verspreiden. De RV groep is heel actief met ladingen e-mail onderling, maar dar ziet de rest van de NVAV dan niet. Daarom dit bericht van Simon Paul:
Wie van jullie gaat er naar de RV Fly-In op Vannes (LFRV) ?
Deze Fly-In staat gepland op 14, 15 en 16 juni aanstaande.
http://www.vansclubdefrance.fr/
PH-CRJ/RVN/SCP waren de enige RV's op de Engelse RV Fly-In op Sywell afgelopen weekend. Het schuldgevoel dat zonder twijfel bij de rest van de groep bestaat kan worden weggenomen door naar Vannes te vliegen.
Zie ook de NVAV Facebook pagina

01-06-2013

Open Annual KZ & Vintage fly-in and airshow 9-11 augustus Stauning Denmark
Voor het geval dat je begin augustus een leuke vliegbestemming zoekt geven we deze uitnodiging door: We would like to invite your club into a great weekend at Stauning Airport (EKVJ), DK. Entry fee is Eur 15,= This year we are back strong with a new concept, that includes hangar parties with live music Friday and Saturday night, airshow with a great mix of aerobatic, vintage aircrafts, jets, royal Danish airforce (F-16, EH-101 etc.) and much more. The fly-in/Airshow is organized in cooperation with the Danish aircraft museum at Stauning airport, and Stauning jazz festival which takes place about 5 km from the airport same weekend, and participators at the fly-in will therefore have the chance to visit these places during the weekend (jazz festival, at a reduced price, museum is free for participants)
At Friday and Saturday night the semifinals of the Danish championship of fireworks will be held over Ringkøbing fjord and by clear weather you will have a great view at a, hopefully warm a cozy summer evening, at the Danish west coast :)
For more information please take a look at the attached invite, our homepage (www.kzrally.dk ) or fell free to contact us at this e.mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. via the homepage, at any time!

27-05-2013

Bepaald nieuws moet onmiddellijk gedeeld worden, zeker als ons dat (eindelijk) eens in de portemonnee scheelt! Van AOPA Nederland:
Dan Akerman, onze AOPA Zweedse collega die met EASA onderhandelt over onderhoudsaspecten, heeft EASA overtuigd dat de twee jaarlijkse controle op de hoogte uitlezing van de transponder niet noodzakelijk is. De Airworthiness Directive 2006-0265 zal worden ingetrokken. We zijn Dan Akerman en IAOPA dank verschuldigd voor deze kostenbesparing.
Lees het artikel:

09-05-2013

Het is even stil geweest, bezig met de 4-mei herdenking met de Edambusters, geheel gevlogen door NVAV leden: Ron Norp, Tim Weert, Marcel Aldenhuijsen en Ger May, o.a. te zien in de registraties van Baarn, http://www.youtube.com/watch?v=tJgp3KQmZHk (na de 16e minuut) en Dronten http://www.omroepflevoland.nl/uitzending-gemist/video-player?p=dodenherdenking+dronten&d=201305041946 (na de 37e minuut, 5 minuten).
Ons mooie gedrukte Profiel is weer uit, super Jan. Ga kijken of je er in Marville bij kunt zijn! Inschrijven tot 18 mei. gezamenlijke voorbereiding 25 mei in de PionierHangaar en HET weekeinde 31 mei t/m 3 juni.
Daarna kun je (bijna) direct doorvliegen naar het OUV-Sommertreffen, 7 tot 9 Juni, Flugplatz Bad Durkheim. Het complete OUV JOURNAL waar alles in staat is zojuist weer ge-upload in het ledendeel.
Temptation: de jaarlijkse FlyIn van onze LAA vrienden is… gelijk met onze NVAV Marville meet: 31 mei t/m 2 juni, Sywell Aerodrome, tja
Ook bouwtechnisch weer mooi zaken, Hans Labruyere heeft zijn KitFox ongeveer klaar, kijk eens op zijn blog http://kitfoxclassiciv.blogspot.nl
Het bericht van de Notam op 24-03-2013 in deze AKTUEEL heeft inderdaad tot een mooie formatie geleid: http://www.youtube.com/watch?v=OQxvh11T7Is en zelfs bij http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/04/f16_flypast_over_amsterdam.html tja... mooi he. Google 30 april F16 formatie en je bent even zoet.

24-04-2013

Er zijn niet veel 2-tact vliegers binnen de NVAV, verspreid deze waarschuwing omdat er batches CASTROL 2-Tact olie zijn die een vastloper kunnen veroorzaken!
Kijk op: http://castrolmoto.com/en/home.php#recalledCode

15-04-2013

Het is begin april geweest, ik heb persoonlijk gelijk ervaring met de overgang van JAR naar EASA als het om de medische keuring gaat. Ik heb al een aantal jaren een leesbril +1 nodig, dat is een aantekening op je Medical. Donderdag 11 gekeurd, en wat schets mijn verbazing: goedgekeurd (geen verbazing) maar omdat ik die aantekening heb mag het keuringsinstituut niet zelf een nieuwe medical verstrekken, daar heeft men ILenT voor nodig. NIEMAND te bereiken daar, ik weg zonder nieuwe medical terwijl ik de 13e “moest” vliegen. In de regelgeving staat gelukkig dat, in tegenstelling tot wat men bij het instituut beweerde, je oude medical tot einddatum geldig is, lang genoeg. Vandaag toch mijn medical in de bus…. staat er in dat ik blijkbaar LAPL wordt, dat is een lagere ranking dan mijn huidige PPL. LAPL krijg je als je een RPL hebt. Kortom, hoe zit dat met LAPL en je medical waar ook plots een LAPL einddatum op staat ongelijk aan de einddatum van mijn JAR PPL brevet…. Wordt vervolgd.

14-04-2013

In de AOPA nieuwsbrief werd melding gemaakt van de sluiting van vliegveld Drachten. Grote vraag was of dan in September de Hoogvliegers dag wel door kan gaan. Dus Douwe de Boer maar gebeld, hij is de penningmeester en adviseur aan de gemeente Smallingerland van de stichting die het veld beheert. Douwe had geruststellende woorden: Er wordt gewerkt aan een oplossing, hij verwacht dat het veld met 2 a 4 weken weer open kan. Uitgebreide info op http://www.aopa.nl/2013/04/vliegveld-drachten-dicht-na-onenigheid/

13-04-2013

Deze zaterdag hebben de Edambusters de eerste WW2 herdenkingsondersteuning gegeven. 19 April 1945 werd de omgeving van Elspeet bevrijd, in 2009 is ten Zuidwesten van het dorp een Lancaster monument opgericht waar sinds dien op zaterdag een herdenking gehouden wordt. We waren met een 3tje, alle piloten waren NVAV-ers, Ron Norp met co Magda met P28 op 2, Marcel met co Henk met Sportcuiser op 3 en zelf met co Joris met de Gardan op 1. Het was een erg bumpy ride boven de heide en de bossen. Er zijn niet veel visueel herkenningspunten maar we maakten de geplande passage over het monument om 15:20 (of eigenlijk 5 seconden te vroeg) Deze tekst had ik ook gepost om mijn Facebook pagina, dat leverde een leuke reactie op:
Henk Veldkamp: Heb jullie wel diverse keren zien overkomen. Zat op dat moment op de camping in Ermelo en zaten dan waarschijnlijk precies onder de holding voor de presentatie. Zag er goed uit en kon niet merken dat jullie het turbulent hadden daarboven.

04-04-2013

De dagen van een mooie BMW boxer conversie voor je vliegtuig lijken geteld, als je het wilt met een nieuw blok zal je snel moeten zijn. De nieuwste BMW boxers zijn totaal anders met een geïntegreerde versnellingsbak die er duidelijk niet meer af kan.
Kijk maar eens op de officiële BMW facebook pagina:
https://www.facebook.com/photo.php?v=534503539913767&set=vb.287233321307458&type=2&theater (GM)

24-03-2013

Houdt tot koninginnedag bij je vluchtvoorbereiding rekening met het volgende:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2013-7883.html
Ik hoop dat er een mooie F16 show van komt, met al die bezuinigingen verdienen we dat als luchtvaartfans wel. (P.S., dat ik dit bericht kan doorgeven zegt niet dat ik garandeer dat ik al dit soort berichten tijdig door kan geven!, GM)

15-03-2013

Op Facebook is nu een Texel FlyIn account.
Daar en hele serie foto's waar de de rol vande NVAV, zowel op de grond als in de lucht, heel duidelijk wordt. Plezier
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=570354142997860&set=a.569657483067526.1073741830.569637503069524&type=1&theater

14-03-2013

Het door velen zo geliefde SkyDemon is nu ook voor ANDROID beschikbaar. Ik heb het gedownload op m'n PC, simpel via de USB op de SAMSUNG TAB 2.1 gezet, geïnstalleerd (even de beveiliging tijdelijk uitzetten), een account via de e-mail aangemaakt, password gekregen, opgestart, kaarten van een paar lande ge-download en... het werkt verassend mooi, ook al leek het er even op dat op de kaart het heel IJselmeer/Markermeer vergeten was. Dat is een kwestie van inzoomen. Het is een z.g. Beta versie, ben benieuwd wat het doet als ik er mee ga vliegen, stilstaan

Afdrukken E-mail